"Històries de les Guilleries", de Xavier Roviró

Presentació del llibre

Finalitzat
2022
divendres, 25 de novembre | 19:00 h
Compartir

Editorial Gavarres i l'Arxiu Comarcal de la Selva us conviden  a la presentació del llibre "Històries de les Guilleries", de Xavier Roviró. L'acte tindrà lloc el divendres, 25 de novembre, a les 7 del vespre, a la Sala d'Actes de l'Arxiu Comarcal de la Selva.

Hi intervindran: Joaquim Carreras, director de l'Arxiu Comarcal de la Selva; Quim Torra, 131è president de la Generalitat de Catalunya; Xavier Roviró, autor del llibre; Àngel Madrià, director Editorial Gavarres.

La Guilleria és un munt de serres i puigs que com un immens braç del Montseny s’allarga per sobre les planes fins a trobar en la cinglera del Collsacabra un impediment per continuar allargant-se i s’arruga en mil replecs. És un jou d’arrels recargolades de la rabassa del Montseny travades pel Collsacabra. És un univers singular, un món de geografia esquerpa amb verals originals. La Guilleria és això i és vida i és història. Xavier Roviró ens parla de les Guilleries a partir de quaranta-dues narracions plenes de detalls que expliquen la manera de ser d’aquesta comarca i retraten la realitat d’aquest país divers, heterogeni, complex i alhora desconegut, coherent i màgic. Unes històries cuites a foc lent, tal com diu el president Quim Torra en el pròleg, i plenes de veus guillenques que han estat la base de la majoria dels escrits d’aquest llibre. Converses amb els avis i àvies, transcrites literalment, són les que enriqueixen l’argument, donant a la narració un fons de veracitat, dotant al text d’una pàtina de vivesa i posant en valor la parla popular.

Xavier Roviró Alemany (Vic, 1956) és resident a Folgueroles des de 1976. President del Grup de Recerca Folklòrica d’Osona (GRFO), entitat que treballa per a la recerca de la cultura popular i tradicional de transmissió oral. Mestre jubilat, membre del Consell d’Estudis del Patronat d’Estudis Osonencs, instructor d’escalada de l’Escola Catalana d’Alta Muntanya i soci de la Unió Excursionista de Vic. És autor de cinc volums de la ‘col·lecció popular llegendes’ de l’editorial Farell i coautor, junt amb els membres del GRFO, de llibres, articles i discs sobre temàtiques de cultura popular: llegendes, cançons, creences, rumors, folkloristes, músics... El seu camp d’investigació ha estat: Folgueroles (folklore, microtoponímia, Verdaguer...), el Montseny, les Guilleries, el Collsacabra, el Lluçanès i la Plana de Vic

Divendres
25
nov
Gratuït
Finalitzat