Visita a Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda

Jornades Europees de Patrimoni

Finalitzat
2020
Dissabte 10 d'octubre | 10:30 h

Visites guiades a càrrec de Joan Llinàs a les 10.30 i a les 11.30 h

Podeu concertar visita a l'a/e cultura@scf.cat

Les Jornades Europees de Patrimoni, que se celebren arreu d'Europa el segon cap de setmana del mes d'octubre, tenen per objectiu apropar a la ciutadania al ric patrimoni arquitectònic i cultural llegat per la llarga històrica del continent. Les Jornades són una oportunitat per a donar a conèixer el patrimoni local i sensibilitzar la població. Aquest és el quart any que la ciutat participa de les Jornades. Aquest cop les celebrem a Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda, una petita i bella esglèsia parroquial romànica al peu del camí.

A Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda s'hi pot arribar caminant o en bicicleta, i és un dels punts de pas de la Ruta de les 10 Ermites. En cotxe també s'hi arriba, però l'accés és tallat. Tot i així, es pot deixar el cotxe a uns minuts a peu de distància. 

L'ermita, és ben petita i la trobem just al costat del camí d'accés a l'altiplà de Santa Victòria, un punt de pas, o de destinació, de moltes rutes a peu i, sobretot, de bicicleta de muntanya.

El lloc de Sauleda ja apareix mencionat al s. IX, però l’església no la podem datar abans del s. XI. L’any 1167 va ser donada pel bisbe de Girona a la comunitat de Sant Pere de Cercada. L’edifici, quasi sense reformes posteriors, és d’una nau rectangular, capçada per un absis semicircular decorat a l’exterior amb un fris d’arcuacions llombardes. La porta, d’arc de mig punt, és a ponent, i corona la façana un campanar d’espadanya de dos ulls. A la banda de tramuntana s’hi va edificar, posteriorment, una gran capella de planta quadrangular. A migdia hi té adossat un petit cementiri. El conjunt ha estat objecte de restauració i es conserva en molt bon estat.

Info pràctica: és visitable. L’església roman tancada excepte quan s’hi celebra ofici.

Hi haurà dues visites guiades per part de l'arqueòleg i historiador Joan Llinàs, la primera a les 10.30 h i la segona a les 11.30 h.

Dissabte
10
oct
10:30 h
 
Finalitzat