Celebració del 500 aniversari del naixement de Sant Salvador d'Horta

Suspès
2020
dimecres, 18 de març
Compartir

Informació a la rectoria i a la Casa de la Paraula

L’any que som en fa 500 que va néixer a Santa Coloma de Farners Salvador Pladevall, conegut universalment com SANT SALVADOR D’HORTA. No cal dir que l’efemèride és prou important perquè es realitzin diverses activitats que ho recordin. Segons sembla, és l’única persona amb la condició de sant originària de la Diòcesi de Girona, però la seva transcendència va més enllà d’aquesta condició, rebuda el 1938, en plena Guerra Civil.

Es tracta d’un personatge de rellevància històrica que va desenvolupar la seva activitat sota l’empara de l’orde franciscà, amb un tarannà i una actitud propers als més desvalguts i que generava molta expectació i seguidors. Desplaçat sovint per la jerarquia a llocs diferents, això no impedia augmentar l’interès per la seva persona que, en un moment donat, es va haver d’enfrontar fins i tot amb la Inquisició pel seu fer, suposem, inconformista i combatiu.

Durant segles sant Salvador ha estat present de moltes maneres a Santa Coloma. No cal dir que és el nom de pila de moltíssims colomencs, posat sovint de pares a fills en moltes nissagues, però, a més, és recordat en alguns dels espais o equipaments més emblemàtics. L’escola, de la qual enguany es commemoren els 100 anys, la residència geriàtrica i, molt especialment, el parc que porta el seu nom i que és conegut molt més enllà dels límits municipals.

Per tot això i a partir d’unes primeres converses entre els responsables de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament i de l’Arxiu Comarcal, continuades amb la incorporació d’una comissió d’entitats, s’ha pensat celebrar l’efemèride amb una sèrie d’activitats que siguin al màxim de participades. El programa no està tancat, perquè se’n realitzaran a llarg de l’any i tindrà especial rellevància la que tindrà lloc el mes de desembre, que és el mes en què va néixer Salvador Pladevall, però sí que ja s’han concretat les que es volen dur a terme el present mes de març.

ACTIVITATS PREVISTES

L’ENCESA DE PINS

Quan Josep Mas Solench va escriure la biografia Salvador d’Horta, l’humil fra menor, parlava d’una tradició popular vinculada a la figura de Sant Salvador. Es veu que, la vigília de la seva onomàstica, el 17 de març, cada cap de casa anava als boscos propers a Santa Coloma a tallar un pi amb l’única limitació que havia de ser d’unes dimensions i pes que una sola persona el pogués dur a sobre. Posades les branques al voltant de la soca i davant de les cases, al capvespre s’encenien en honor a Salvador d’Horta, en la que probablement era una manifestació ritual molt anterior al cristianisme, de reverència ancestral al foc, tan present en les cultures mediterrànies. La coincidència amb l’equinocci de primavera també ho fa pensar.

Fou una activitat que, a partir de les reformes liberals i dels canvis de règim de propietat dels boscos des del segle XIX, es va anar limitant i suprimint del tot en el primer terç del segle XX.

Tanmateix i per un sola vegada, volem tornar a reviure aquesta celebració que ha de tenir una altra connotació. Precisament, la immensa massa forestal que resta en els nostres boscos serà ara un del motius simbòlics per realitzar novament una ENCESA DE PINS. L’activitat comptarà amb la col·laboració de diverses entitats i prèviament tindrà lloc una xerrada introductòria sobre els focs a la Mediterrània.

 

DESENVOLUPAMENT DE LES ACTIVITATS

Dijous, 12 de març, a les 19 h, a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Selva

Xerrada introductòria: EL FOC COM A ELEMENT FESTIU A LA MEDITERRÀNIA, a càrrec de Xavier Roviró, folklorista i president del Grup de Recerca Folklòrica d’Osona.

Dissabte 21 de març, ENCESA DE PINS

16 h. Concentració per a la recollida de pins i neteja a la Font de Sant Salvador. La recollida serà pels boscos propers al parc de sant Salvador, de propietat municipal, i s’aprofitarà la passejada pel bosc per a recollir escombraries deixades impunement. Els pins, prèviament tallats, seran recollits per membres de l’Agrupament Escolta Roca Guillera i PER TOTHOM QUE HI VULGUI PARTICIPAR.

18 h. Les soques i branques recollides es portaran a la plaça Farners (pendent de confirmar) per tal de preparar la foguera.

19 h. ENCESA DELS PINS en honor de sant Salvador. És prevista l’actuació dels Cantaires de Farners.

19.30 h. Xocolatada per a tothom!

VISITA A HORTA DE SANT JOAN

Fa uns anys havia estat habitual que, el dia de la onomàstica del sant, s’anés a Horta de Sant Joan de visita i a participar dels actes commemoratius que hi tenen lloc. S’ha pensat que podia ser una nova ocasió per a dur a terme aquesta visita com un dels primers intercanvis previstos amb l’«agermanada» vila d’Horta. Per aquest motiu s’organitza un viatge en autobús que es faria el mateix dia 18 i es participaria en les activitats i en un dinar col·lectiu, sempre hi quan hi hagi prous persones interessades

La visita és preveu que sigui en el dia, el dimecres 18 de març.

Caldrà que hi hagi un minin de persones interessades.

Us donarem informació des de la parròquia 0 la Casa de la Paraula.

ALTRES ACTIVITATS PREVISTES DURANT L’ANY

La commemoració comptarà amb altres activitats. Així, el mes d’abril és durà a terme una xerrada, a càrrec de Miquel Borrell, sobre la figura de Salvador d’Horta i també un acte d’agermanament entre les poblacions d’Horta i Santa Coloma el darrer cap de setmana del mes d’abril. El mes de juny hi ha previstes, pendents de confirmar, unes xerrades sobre el context històric en què va viure sant Salvador, així com un estudi de la iconografia salvadorenca. Pel setembre hi ha prevista la presentació de l’edició d’una «Petita història» dedicada al sant i, finalment pel desembre, se celebrarà l’acte final de la commemoració, coincidint amb el mes en què va néixer.

Pendent encara de confirmació hi ha previstos dos viatges, a Sardenya i a Nàpols, llocs vinculats directa o indirectament amb el sant, organitzats des d’Horta de Sant Joan i que oportunament seran publicitats per a qui li pugui interessar.

Dimecres
18
mar
 
 
Suspès