Fer Maia arriba a la 4a edició fent pont amb Mallorca
11.11.2025
Des de fa mesos que La Bulla prepara la que serà la quarta edició de Fer Maia, la festa que vam impulsar el 2022 per recuperar la tradició farnesenca de penjar una branca de pi a les cases que havien fet vi, i de compartir-lo amb veïnes i veïns.
Enguany la festa torna a cavall entre finals de novembre i inici de desembre, amb els mateixos ingredients de sempre: cercatasques de vins locals, xerrades i presentacions, glosa, concert, Ball del Rossinyol o del Porró,... però sobretot destaca una novetat: la primera part d’un intercanvi amb el poble de Santa Maria del Camí (Mallorca).
A Santa Maria del Camí, poble vinater al cor de Mallorca amb 7 cellers professionals, la tradició de penjar un brot de pi a la porta dels cellers per anunciar l’arribada del vi novell no es va perdre mai, però des de fa 23 anys ho celebren amb una gran Festa del Vi Novell a finals de novembre: una jornada de portes obertes, tastos, música i gastronomia que posa en valor l’arrel vinatera del poble i el símbol del brot de pi com a senyal de bon vi.
En motiu d’aquesta tradició compartida entre els dos pobles, ens vam posar en contacte amb els organitzadors de la festa i vam decidir fer un intercanvi: aquest any ens visitarà durant Fer Maia el Celler Jaume de Puntiró de Santa Maria; i l’any vinent una delegació farnesenca anirem a la seva Festa del Vi Novell. D’aquesta manera posarem en valor que aquest vincle entre el vi i el pi antigament estava estès per tot Europa i el Mediterrani; coneixarem el vi i la glosa mallorquines, i farem més grossa la festa.
Però a banda d’això la programació està farcida d’altres activitats, a continuació us la presentem:
El divendres 28 de novembre s’obrirà la programació amb la presentació del llibre Història galàctica del porró, a càrrec del periodista gastronòmic Salvador Garcia Arbós, a la Casa de la Paraula. L’acte, organitzat per Òmnium Cultural, servirà també per inaugurar l’exposició de porrons de Josep Maria Sans, que es podrà visitar durant els dies de la festa.
L’endemà, dissabte 29 de novembre, la plaça Farners acollirà dues activitats per escalfar motors: al matí, la tradicional penjada de pins als llocs on es farà maia la setmana següent, i al migdia, un taller de danses tradicionals mallorquines obert a tothom.
El cap de setmana gros serà el 5 i 6 de desembre. Divendres hi haurà un tast de vins de Santa Maria del Camí, amb el Celler Jaume de Puntiró, seguit d’un sopar de germanor amb productes mallorquins i farnesencs, al bar de la Llar de Jubilats. La nit continuarà amb un espectacle de glosa sobre la Tonada des vermar de Santa Maria del Camí, a càrrec de Cati Eva Canyelles (de Sóller) i Lluís Sastre (de Porreres), i acabarà amb una sobretaula d’intercanvi de glosa mallorquina i catalana.
Dissabte, la xerrada sobre la Festa del Vi Novell de Santa Maria del Camí obrirà la tarda a la sala d’actes de la Llar de Jubilats. Tot seguit, el casc antic s’omplirà de música i bon ambient amb la ronda del vi glosada i el Ball del Rossinyol, amb Carles Belda, Laia Pedrol i altres músics convidats. La festa es tancarà a la plaça Farners amb un concert dels Coi Montgrons, en format taverna.
Els tiquets pels tastos i el sopar es poden adquirir a ja.cat/fermaia i a Can Font de Glòria.
Amb aquesta quarta edició, La Bulla consolida un projecte que combina memòria, vi i cultura popular, i que enguany s’obre a la mar per fer pont amb Mallorca, tot mantenint viu l’esperit de comunitat que dóna sentit a “fer maia”.
