Estima Sant Jordi, estima la cultura!

14.04.2023

El pròxim diumenge, 23 d'abril, Santa Coloma s'afegeix als actes de celebració de la Diada de Sant Jordi. El centre de la població, amb la plaça Farners com a referència, s'omplirà de gom a gom de llibres i roses. Aquests dos elements representen la cultura i l’amor d'una celebració ben especial i nostrada. La diada de Sant Jordi, patró de Catalunya, és una festa que amb els anys ha adquirit un to reivindicatiu de la cultura catalana.

Amb un seguit d'actes es vol potenciar la cultura, en tots els sentits, i també s'ha volgut donar l'oportunitat als professionals dels llibres i de les flors perquè hi tinguessin cabuda, amb la voluntat d'oferir una activitat unitària. També participen entitats i associacions de Santa Coloma que ens oferiran productes relacionats amb la Diada.

Podeu consultar les activitats programades per la celebració de la Diada de Sant Jordi en aquest enllaç

Els orígens de la festa són una mica incerts, però la llegenda diu que un misteriós cavaller va salvar una princesa de ser devorada per un drac ferotge. A l'entorn del valent heroi, Sant Jordi –patró de Catalunya–, s'ha bastit aquest popular dia de la rosa i el llibre. És costum que els homes regalin roses vermelles a la seva estimada. La mateixa llegenda de Sant Jordi diu que de la sang del drac va néixer un roser, i que el cavaller en va agafar una rosa per donar-la a la princesa. D'aquesta tradició, ja en tenim constància des del segle xv, tot i que llavors era exclusiva de l'aristocràcia. Amb els segles es va popularitzar, i avui es pot dir que la Diada és l'autèntic dia dels enamorats a Catalunya.

Aquesta tradició s'ha unit feliçment a la celebració del Dia del Llibre, molt més recent però que també ha arrelat amb força al nostre territori. En aquest cas són les dones les que acostumen a regalar un llibre a la seva parella. L'any 1995, a més, aquest ritual es va consolidar quan la UNESCO va declarar el 23 d'abril "Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor". La Diada de Sant Jordi està declarada Festa Nacional de Catalunya. Els carrers i les places s'omplen de gent passejant per les paradetes de roses i llibres. A més, molts balcons s'engalanen amb senyeres, reflectint la catalanitat d'aquesta jornada tan emblemàtica.

Notícies