Quim Domene. Surfing Europe

Inauguració de l'exposició

Finalitzat
2021
Dissabte 27 de novembre | 12:00 h

 

SURFING EUROPE

La sèrie de pintures “Surfing Europe” de Quim Domene es va realitzar de març a octubre de 2020, aproximadament, durant el període d’estricte confinament i en setmanes posteriors, quan encara hi havia restriccions que afectaven especialment la vida social i la mobilitat. En la solitud del seu taller de La Canya, a la Garrotxa, espai que ell anomena la Fàbrica del Riu, va concebre aquesta col·lecció de 50 pintures, repensant el seu treball a un ritme molt més pausat del que sol ser habitual.

Tota la sèrie ha estat elaborada amb diferents materials, alguns ja habituals en el treball de l’artista i d’altres fruit d’una recerca meditada que aquells moments de temps suspès i de silenci afavorien. Una part de les 50 pintures estan realitzades sobre papers fets a mà i també sobre cartró gris, materials austers que donen un aire de sobrietat a les pintures, encara que també n’hi ha moltes amb colors vius, justament per transmetre un to gràfic i un missatge de proclama, de denúncia i de provocació. Es presenten com una instal·lació unitària, talment una enciclopèdia visual.

“Surfing Europe” és una reflexió sobre alguns dels fets més importants que s’esdevenen al nostre continent, com a fruit de males polítiques, de la desigualtat social, de la cobdícia i de l’egoisme envers les classes més febles, una praxis que ens ha portat a la desunió, l’ascens de grups d’extrema dreta i sobretot a una crisi que afecta especialment les poblacions desplaçades per la guerra, la persecució política o simplement per la gana.

La història del nostre continent, gresol de grans i antigues civilitzacions, artísticament molt fèrtil, contrasta amb algun dels nefastos esdeveniments de la nostra història recent. Hi ha alguns treballs que tenen com a referència el gran llegat artístic que hem heretat dels nostres clàssics.

Completen la col·lecció altres obres que connecten conceptualment amb el discurs predominant en la sèrie "Surfing Europe" i sobre el qual l'artista treballa en aquests moments.

 

 

QUIM DOMENE 

 (Olot, 1948). Artista visual.

Actualment practica diferents disciplines, especialment la pintura combinada amb altres tècniques, però també la fotografia, la reprografia, les instal·lacions i l’escultura, aquesta última sobretot en la realització d’obra pública. Les seves obres s’estructuren en sèries temàtiques i estilístiques. Des de l’any 2005 ha treballat de manera intermitent en la sèrie Cartes a Kurt Schwitters.

A partir de 1968 comença a exposar amb diversos col·lectius: Grup d’Ara, Assemblea d’Artistes de la Garrotxa i Olot temps de ruptura.

L’any 1974 comença a exposar individualment en diferents ciutats de Catalunya i Espanya: Olot, Figueres, Banyoles, Blanes, Palafrugell, Tossa de Mar, Begur, Sant Feliu de Guíxols, Girona, Barcelona, Sant Cugat del Vallès, Vic, Granollers, Reus, Elx, Palma de Mallorca…

A partir de 1980 i fins a l’actualitat realitza exposicions individuals en diferents ciutats d’Europa: Hannover, Kassel, Sttutgart, Düsseldorf, Friedberg, Köln, Bonn, Kamen, Möln, Wunstorf, Eckernförde… (Alemanya); Stockholm (Suècia); Zürich, Bern, Zug, Wil (Suïssa); Wien (Àustria); Bordeaux, Grignan, Toulouse, Nîmes, Céret i Montpellier (França); Odense i Copenhagen (Dinamarca).

El 1991 exposa individualment a New York (EUA) i des de 1998 al Japó: Kobe, Osaka, Tokyo, Kyoto, Okayama i Ashiya.

Ha participat en diferents edicions de les fires ARCO i ESTAMPA a Madrid i a les fires internacionals de Barcelona i València; Hannover i Kassel (Alemanya); Montreal (Canadà); Buenos Aires (Argentina); Osaka (Japó); Montpellier (França) i Copenhaguen (Dinamarca).

Ha realitzat intervencions artístiques en espais urbans d’Olot, Girona, les Preses, Riudellots de la Selva, Calella de Palafrugell, Cassà de la Selva, Figueres, Begur, Céret (França)… per a un hotel de Praha (República Txeca) i escenografia per al National Theatre de London (U.K.)

© Quim Domene
© Quim Domene
© Quim Domene
© Quim Domene

Dissabte
27
nov
Gratuït
Finalitzat