Palau Ferré i Martí-Sabé

Diàleg escultòric                

Finalitzat
2021
Del 25.09.21 al 21.11.21

Inauguració: dissabte 25 de setembre, a les 12 h

 

El vessant escultòric de Palau Ferré Coincidint amb la commemoració del centenari del naixement del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921- 2000) és el moment oportú per exposar i interpretar l’escultura de Palau Ferré a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners.

Palau Ferré va ser un artista multidisciplinari molt influït per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París, a cavall de la dècada dels cinquanta i la dels seixanta. Si avui és sobretot conegut per la seva pintura, l’artista també va tenir un vessant escultòric destacat.

Palau Ferré contragué, a la Barcelona dels anys cinquanta, bona amistat amb l’escultor Martí Sabé (Santa Coloma de Farners, 1915-2006), la qual cosa el portà diverses vegades a la capital de la Selva. Formaven part de la mateixa generació i tots dos coincidiren a la capital catalana.

D’aquesta manera, i a través d’un diàleg escultòric amb el seu amic i també escultor Josep Martí-Sabé (Santa Coloma de Farners, 1915- 2006), aquesta serà l’exposició del centenari de Palau Ferré dedicada a l’escultura i que complementarà el conjunt de 20 exposicions i 100 actes territorials que s’estan duent a terme en aquesta commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya. Redescobrim les escultures de Palau Ferré a Santa Coloma de Farners.

Any Palau Ferré

Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré va ser un artista molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París, a la dècada dels cinquanta i la dels seixanta. També va exposar als Estats Units.

Les figures femenines d’ulls ametllats, els paisatges primaverals, les natures estàtiques, les composicions florals i elements simbòlics i mitològics són les principals temàtiques de la seva obra lluminosa i plena d’intensos colors, en la qual trobem arlequins, sardanes, minotaures, noies pensatives, síndries i gira-sols.

Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals: d’Amnistia Internacional a la Federació Catalana de Voluntariat Social. Conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”, és un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX.

Exposició comissariada per Francesc Marco-Palau

Aquest 2021 se celebra el centenari del naixement del pintor cubista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000), amb actes i exposicions temàtiques arreu de Catalunya.

En aquest context, Santa Coloma de Farners és l’epicentre del vessant escultòric de l’efemèride, que és una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, l’exposició “Palau Ferré i Martí-Sabé. Diàleg escultòric”, que es podrà visitar a la Casa de la Paraula del 25 de setembre al 28 de novembre de 2021, ens descobreix una faceta poc coneguda d’un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX, a partir de l’amistat que Palau Ferré va tenir amb l’escultor Martí-Sabé (Santa Coloma de Farners, 1915-2006).

Així, amb comissariat de l’historiador Francesc Marco-Palau, l’exposició ens convida a gaudir de la creativitat artística de Palau Ferré, conegut com “el pintor que cremava els seus quadres” i de les connexions culturals que tenia a les Comarques Gironines.

Més informació de l’Any Palau Ferré a:

Any Palau Ferré. Departament de Cultura (gencat.cat)

Dissabte
25
set
Gratuït
Finalitzat
Diumenge
26
set
Gratuït
Finalitzat
Dilluns
27
set
Gratuït
Finalitzat
Dimecres
29
set
Gratuït
Finalitzat
Dijous
30
set
Gratuït
Finalitzat