Joan Oltra Serra. Rastres del temps

Exposició de fotografia

Finalitzat
Del 21.05.21 al 25.07.21

Inauguració el dissabte 22 de maig a les 12 h

Aquesta és una història que comença fa més de cent anys en un indret a tocar de Caldes de Malavella on es va excavar un pou de glaç, és a dir, una cavitat per emmagatzemar-hi neu o gel, que eren utilitzats com a pal·liatiu del dolor, per a la conservació dels aliments i, més endavant, per a l’elaboració de gelats.

En quedar en desús, el pou va acabar convertint-se en un abocador, destinatari d’objectes de rebuig que amb el temps s’han anat transformant, en contacte amb matèria orgànica en procés natural d’humificació.

Moguts per l’interès de recuperar i conservar el patrimoni del poble, el Club Excursionista de Caldes, en col·laboració amb l’Ajuntament de la vila, va convidar els vilatans a prendre part en el buidatge del pou. Com a participant en aquesta acció, de seguida em vaig adonar del valor plàstic dels innombrables objectes d’ús quotidià que sortien a la llum.

El que en aquesta exposició presento és una mostra de la sèrie de fotografies inspirades en aquests humils objectes macats pel pas del temps, provinents d’un passat no tan llunyà.

En el procés de treball, deixo tot el material recollit i seleccionat sota un cobert perquè reposi, i me’l vaig mirant, deixant passar els dies, atent a percebre algun murmuri, alguna revelació que vagi configurant la composició de la fotografia. És el moment de preguntar-me sobre la pertinença dels objectes trobats, el seu context social i històric, i el perquè del seu estrany poder d’atracció.

 

Amb aquesta exposició vull retre homenatge a Giorgio Morandi (Bolonya, 1890-1964), pintor italià que admiro per l’austeritat temàtica, plàstica i conceptual de l’obra que ens va llegar, inspirada en uns quants estris domèstics als quals va saber dotar d’una aura, d’una ànima que transcendeix la temporalitat per afirmar justament el contrari, que l’art és intemporal.

Joan Oltra Serra (Mataró, 1949), estudiant de belles arts a l’Escola Sant Jordi de Barcelona en la seva joventut i apicultor els darrers trenta anys de la seva vida laboral, viu a Caldes de Malavella des del 1986. Es defineix com un artesà en tots els aspectes de la vida, i ha fet del dibuix i la fotografia els seus mitjans d’expressió artística.

Treballa amb pel·lícula blanc i negre, amb una Nikon FM-2 analògica i en les fotografies d’aquesta exposició ha utilitzat preferentment un objectiu de 50 mm. Revela i positiva les fotografies sobre paper de gelatina de plata en un laboratori casolà de petites dimensions, i ell mateix les emmarca.

 

Divendres
21
mai
Dissabte
22
mai
Diumenge
23
mai
Dilluns
24
mai
Dimecres
26
mai