Xerrada "Dilluns, dimarts, i dimecres. 14, 15 i 16 de maig de 1640" i presentació del llibre "Cròniques de Magí Sivillà"

La Revolta dels Segadors

Finalitzat
2021
diumenge, 16 de maig | 11:30 h

L'assistència a la presentació és gratuïta, però l'aforament serà limitat i s'hauran de seguir en tot moment les mesures de seguretat. Per reservar lloc cliqueu aquí

Compartir

A les 11.30 h, xerrada "Dilluns, dimarts i dimecres. 14, 15 i 16 de maig de 1640" (descobertes locals sobre la revolta) per Cristina Trias i Lluís Masó.

Tot seguit, presentació de  l’obra « Historia general del principado de Cataluña, condados de Rosellón y Cerdaña», escrita per Magí Sivillà (Santa Coloma de Queralt 1597- París 1657) i editada pel Centre d’Història Contemporània de Catalunya a cura de Guillem Carreras i Albareda.

L’editor ha fet la transcripció de 1655 pàgines i 189 documents manuscrits, amb les pertinents revisions, anotacions a peu de pàgina i adaptacions dels textos per a una fàcil comprensió actual. L’obra va ser escrita des de França pel colomí Magí Sivillà, que tot i procedir d’una família humil d’origen occità va arribar a ser una persona estretament vinculada a les màximes autoritats franceses de l’època.

El manuscrit és una referència obligada per entendre les causes i l’evolució de l’enfrontament de la guerra de separació: les deliberacions de les Corts espanyoles i franceses, els esforços diplomàtics de les institucions del Principat, l’enfrontament entre les elits catalanes, els moviments i estratègies dels caps militars, l’estat d’ànim canviant de la població, la influència d’un context internacional marcat per la guerra dels trenta anys, i sobretot, les veritables aspiracions polítiques de cadascú.

Cal destacar la transversalitat de l’obra, on es narren episodis de tota la geografia catalana i del conjunt d’actors que van participar en el conflicte. El fet que estigui escrita des de França aporta una mirada àmplia que va més enllà de l’enfrontament entre Catalunya i Castella, donant gran importància a la geopolítica europea.

 

Diumenge
16
mai
Gratuït
Finalitzat