Retrats

Exposició

Finalitzat
2020
Del 01.10.20 al 01.11.20

Inauguració el divendres 9 d'octubre a les 19 h

També hi haurà una visita guiada a càrrec de Joaquim Cantalozella

L'exposició Retrats està composta per obres del fons d'art de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners i d’obres cedides temporalment del llegat de Jesús de Vilallonga.

El fons es va començar als anys setanta amb la posada en funcionament de la Galeria d'Art Farners, situada als baixos de l'actual Ajuntament. Aquesta galeria va tenir una època de plenitud, sobretot des dels seus inicis fins a començaments dels noranta, quan l’espai va acollir artistes de prestigi en l'àmbit nacional i fins i tot internacional. El final de la Galeria d'Art Farners va coincidir amb l’inici del projecte de rehabilitació de can Gironès, que va acabar convertint-se en la Casa de la Paraula. Cal dir, també, que una altra part important del fons d’art prové de les donacions particulars i d’entitats socials.

La mostra Retrats consta d’una variada llista d’autors i autores de diferents èpoques i estils que exemplifiquen l’evolució i la riquesa d’aquest gènere. S’hi podrà veure retrats de personatges cèlebres vinculats a la nostra població; autoretrats i retrats familiars que els artistes van realitzar en moments molt concrets de la seva vida i que permeten una aproximació íntima a la seva biografia; retrats de models, característics dels treballs fets als estudis, i, finalment, els retrats imaginaris, variant que permet explorar una mirada més fantasiosa i especulativa de la representació humana.

Per una banda trobem artistes colomencs com Josep Maria Fontanet amb la pintura Cecs, que va formar part d'una exposició i instal·lació que va tenir lloc per la Festa Major de l'any 1992 a la Galeria d'Art Farners. L'exposició continua amb dues obres de Glòria Morera: un autoretrat dels anys setanta i un dibuix a tinta, La plenitud de la lluna, on recrea un poema del seu llibre Las noches de Innana. Tot seguit, també hi trobem una peça de la vessant menys coneguda de Josep Beulas com a retratista, El retrat del Cardenal Jubany, obra cedida per Mn. Ramon, rector de la parròquia de Santa Coloma de Farners. També hi és present el retrat de Joan Vinyoli que Axel Rodríguez va fer per a la Biblioteca Municipal.

L’exposició també compta amb quatre peces de joventut del llegat de Jesús de Vilallonga: els retrats de la seva mare, el d’una ballarina i el d’una model fet a l’estudi Roger Torrent, obres que es complementen amb el retrat del seu pare, Salvador Vilallonga i Oller, realitzat per Joan Junceda. D’aquesta col·lecció particular també hem de destacar la presència d’una pintura de Juli Borrell, i una altra peça del pintor català de segle XIX Ramon Martí i Alsina, considerat una de les figures més importants del realisme artístic de Catalunya.

A la mostra també s’hi pot veure una sèrie de retrats imaginaris de Modest Cuixart, Rosselló, Joan Brotat i Carme Navarra Pruna, així com els dibuixos de Francesc Pausas, Jaume Muxart, Josep Granados Llimona, un retrat de Rafael Griera i el gravat que Josep Maria Subirachs va fer per a Salvador Espriu.

Finalment, hem de fer esment de l'escultura El trompetista, de l’artista holandès Karel Appel, fundador del moviment artístic CoBra, obra que pertanyia a Josep Beulas i que l’artista va donar al fons d'art de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners.

Amb tot, a l’exposició es podrà veure més d’una vintena d’obres, algunes pràcticament inèdites, que ensenyen la versatilitat dels artistes a l’hora d’apropar-se en aquest gènere.

 

Dijous
01
oct
Divendres
02
oct
Dissabte
03
oct
Diumenge
04
oct
Dilluns
05
oct
No hi ha elements