Espai Joan Vinyoli

Exposició permanent

Finalitzat
2017
Del ds. 23.04.16 al dg. 31.12.17
Compartir

L'Espai Vinyoli, que repassa tots els camps artístics del desaparegut poeta, s'inaugurarà dissabte a les 12 del migdia juntament amb l'exposició ‘El paisatge com a experiència'.

El llegat que el desaparegut poeta Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) va deixar a Santa Coloma de Farners es podrà visitar a partir d'aquest dissabte a l'espai fixe que l'ajuntament del municipi, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, li ha dedicat a la Casa de la Paraula. Dissenyat per Josep Mañà i Isabel Banal, l'Espai Vinyoli s'inaugurarà a les 12 del migdia amb la presència de l'alcalde de la ciutat, Joan Martí; els regidors del consistori; els dissenyadors i representants de la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània de la Universitat de Girona (UdG), i coincidirà amb el tret de sortida de l'exposició ‘El paisatge com a experiència', amb fons municipal d'art i una selecció de textos de la literatura universal, que comissaria Pere Parramon. Una hora més tard, a la una del migdia, tindrà lloc en aquest espai un concert de Mirna Vilasís, que portarà a Santa Coloma el disc ‘Espero meravelles', basat exclusivament en poemes de Montserrat Abelló, desapareguda el 2014.

El nou Espai Vinyoli repassa tots els camps artístics del poeta i el visitant hi podrà trobar des del mobiliari que va cedir a Santa Coloma de Farners fins a una col·lecció d'obres d'art llegades al municipi, així com primeres edicions de llibres, i poesies que han estat seleccionades per Pep Solà, biògraf de Joan Vinyoli. També hi haurà un apartat sonor on s'escolta a l'artista recitant poesia, així com a poetes i rapsodes que parlen sobre ell. Una cronologia repassarà els aspectes més destacats de la seva vida, i s'hi podran llegir petits fragments de les seves obres i elogis que li van dedicar altres artistes com ara Salvador Espriu, Francesc Parcerisas o Miquel Martí i Pol, entre d'altres.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, Jordi Armengol, destaca que l'Espai Vinyoli "posa en valor la figura del poeta i ajuda a comprendre la seva obra", i assenyala que la seva inauguració consolida l'aposta del consistori per situar el municipi en el mapa cultural de Girona: "És un punt d'atracció que ens permet captar gent interessada pel món de la poesia, en particular, i per la cultura, en general", diu Armengol. Considerat com a centre d'estudi i documentació, i al mateix temps interpretatiu, que garanteix la unitat del llegat de Joan Vinyoli, el nou espai es pot visitar a la Casa de la Paraula de les 10 del matí a 2/4 de 2 del migdia, de dilluns a dissabte, i de les 5 de la tarda a les 8 del vespre, de dijous a dissabte.

Joan Vinyoli i Santa Coloma de Farners

L'Espai Vinyoli s'afegeix a d'altres punts de Santa Coloma de Farners relacionats amb el poeta, com ara la biblioteca i l'itinerari poètic, que porten el seu nom, així com el Festival Domini Màgic de Poesia, que repassa la seva obra i que enguany celebra la 3a edició, del 6 al 8 de maig. Joan Vinyoli va néixer i va morir a Barcelona, però a la localitat selvatana hi va passar els estius de la seva infantesa i adolescència entre el 1922 i el 1935. "De més o menys els vuit anys fins als disset anys els vaig passar a Santa Coloma de Farners, la Selva, vila el paisatge de la qual ha estat més tard literaturitzat en algun dels meus primers llibres. Recordo que allí hi vaig passar les millors estones de la meva adolescència: les passejanes a la plaça, el tennis, els boscos...", va dir l'artista sobre les seves estades al municipi on va descobrir l'amor, la natura i la poesia.

Dissabte
23
abr
Gratuït
Finalitzat
Diumenge
31
des
Finalitzat