El foc com a element festiu de la Mediterrània. Xerrada a càrrec de Xavier Roviró

Commemoració 500 anys del naixement de Sant Salvador d'Horta

Finalitzat
2022
divendres, 11 de març | 19:00 h
Compartir

A càrrec de Xavier Roviró i Alemany, folklorista, president del Grup de Recerca Folklòrica d'Osona i autor de nombrosos articles i llibres de temes relacionats amb la cultura popular, entre d'altres: Focs a la mediterrània, 100 Llegendes de la Plana de Vic i Serrallonga, el bandoler llegendari català. Treballa de professor a l'Institut Jaume Callís de Vic.

L’any que som en fa 500 que va néixer a Santa Coloma de Farners Salvador Pladevall, conegut universalment com SANT SALVADOR D’HORTA. No cal dir que l’efemèride és prou important perquè es realitzin diverses activitats que ho recordin. Segons sembla, és l’única persona amb la condició de sant originària de la Diòcesi de Girona, però la seva transcendència va més enllà d’aquesta condició, rebuda el 1938, en plena Guerra Civil.

Es tracta d’un personatge de rellevància històrica que va desenvolupar la seva activitat sota l’empara de l’orde franciscà, amb un tarannà i una actitud propers als més desvalguts i que generava molta expectació i seguidors. Desplaçat sovint per la jerarquia a llocs diferents, això no impedia augmentar l’interès per la seva persona que, en un moment donat, es va haver d’enfrontar fins i tot amb la Inquisició pel seu fer, suposem, inconformista i combatiu.

Durant segles sant Salvador ha estat present de moltes maneres a Santa Coloma. No cal dir que és el nom de pila de moltíssims colomencs, posat sovint de pares a fills en moltes nissagues, però, a més, és recordat en alguns dels espais o equipaments més emblemàtics. L’escola, de la qual enguany es commemoren els 100 anys, la residència geriàtrica i, molt especialment, el parc que porta el seu nom i que és conegut molt més enllà dels límits municipals.

L’ENCESA DE PINS

Quan Josep Mas Solench va escriure la biografia Salvador d’Horta, l’humil fra menor, parlava d’una tradició popular vinculada a la figura de Sant Salvador. Es veu que, la vigília de la seva onomàstica, el 17 de març, cada cap de casa anava als boscos propers a Santa Coloma a tallar un pi amb l’única limitació que havia de ser d’unes dimensions i pes que una sola persona el pogués dur a sobre. Posades les branques al voltant de la soca i davant de les cases, al capvespre s’encenien en honor a Salvador d’Horta, en la que probablement era una manifestació ritual molt anterior al cristianisme, de reverència ancestral al foc, tan present en les cultures mediterrànies. La coincidència amb l’equinocci de primavera també ho fa pensar.

Fou una activitat que, a partir de les reformes liberals i dels canvis de règim de propietat dels boscos des del segle XIX, es va anar limitant i suprimint del tot en el primer terç del segle XX.

Tanmateix i per un sola vegada, volem tornar a reviure aquesta celebració que ha de tenir una altra connotació. Precisament, la immensa massa forestal que resta en els nostres boscos serà ara un del motius simbòlics per realitzar novament una ENCESA DE PINS. L’activitat comptarà amb la col·laboració de diverses entitats i prèviament tindrà lloc una xerrada introductòria sobre els focs a la Mediterrània.

 

Divendres
11
mar
Gratuït
Finalitzat